Vad är problemet?

Vi behöver alla en bostad och ett bostadsområde där vi kan känna trygghet och umgås med familj, grannar, släkt och vänner. Vi behöver alla ett riktigt hem för kunna varva ner efter jobb, studier, vardagssysslor och fritidsaktiviteter. Vi behöver också kunna vara med och påverka det som finns runt omkring oss. Därför behövs hyreslägenheter i hela Göteborg, med bra standard och utrymme, som vi med vanliga inkomster har råd att betala.

I Göteborg har vi en bostadsbrist som påverkar de flesta av oss. Trångboddheten i förortsområden som Biskopsgården är stor. Många yngre tvingas bo hemma hos sina föräldrar långt upp i vuxen ålder. Många med låg inkomst hittar ingen egen lägenhet utan kastas runt mellan olika tillfälliga lösningar: att bo i andrahand, bo hos vänner eller bo på svartkontrakt. Detta påverkar förstås även de av oss som redan har en fast bostad. Vi tvingas sänka våra krav gällande underhåll av lägenheterna och vilka hyresnivåer vi accepterar. Vi har ju inga alternativ.

Reinfeldts politik förvärrar bostadsbristen och ökar orättvisorna
Den borgerliga regeringen har genom sin politik visat att de på varje område gynnar de rikaste i samhället. Regeringens bostadspolitik har gått ut på att ge skatterabatter till de som gjort rejäla klipp på dyra villor och öka vinstutrymmet för privata bostadsbolag. I städer där de borgerliga partierna styr har man aktivt verkat för att sälja ut våra gemensamt ägda bostadsbolag, allmännyttan, och samtidigt närmat sig ett system med marknadshyror. Med marknadshyror rensas innerstadsområdena från arbetslösa, sjukskrivna och folk som har vanliga jobb och saknar välfyllda bankkonton. Samtidigt kan privata bostadsföretag i ännu större omfattning utnyttja bostadsbrisen för att pressa upp hyrorna och ta ut höga vinster. En del av bostadsbolagen ägs av riskkapitalister som har huvudkontor i skatteparadis som Jersey för att smita undan skatt. Den borgerliga Alliansen har också uppmuntrat och underlättat för hyresgäster i innerstaden att omvandla sina hyresrätter till bostadsrätter. Stockholm är det tydligaste exemplet på en sådan utarmning av allmännyttan.

Även i Göteborg har de privata bostadsbolagen ökat sina vinster. 2010 gjorde de fem största bolagen vinster på över fem miljarder. Hyresgästerna har inte fått ta del av den här vinstfesten utan istället tvingats vänja sig vid dåligt underhåll och små möjligheter att påverka sitt boende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s