Vad vill vi?

I Göteborg kan vi göra annorlunda

Hyrorna är höga i Göteborg och Biskopsgården, oavsett om vi bor hos privata bostadsvärdar eller kommunens egna bostadsbolag. Många av oss har låga inkomster och får se en allt större del av lönen, sjukpenningen, a-kassan eller försörjningsstödet ätas upp av hyran. Hyrorna måste därför pressas neråt.

De nya hyresrätter som byggs i Göteborg idag har hyror som få har råd att betala. Detta driver gradvis även upp boendekostnaderna för alla hyresgäster. En orsak till denna utveckling är att regeringen har tagit bort subventionerna för nybyggda hyresrätter, som tidigare höll tillbaka hyrorna vid bostadsbyggande. En annan orsak är de höga priser som de privata byggbolagen tar ut när de bygger. Genom att starta ett kommunalt byggbolag i Göteborg kan vi pressa ner kostnaderna. Om vi ser till att lägenheterna fortsätter att vara gemensamt ägda kan vi också pressa ner hyrorna.

Den borgerliga alliansregeringen har sänkt skatterna för villor och bostadsrätter och gett de rikaste villa- och bostadsägarna ytterligare skattesänkningar och förmåner. Hyresrätter beskattas däremot mycket högre, vilket pressar upp hyrorna. Vänsterpartiet vill att samma skattevillkor ska gälla för alla boendeformer.

Många av oss bor i miljonprogramslägenheter. De byggdes mellan 1965-1975 för att lösa den dåvarande bostadsbristen och ge alla möjlighet att bo i moderna lägenheter. Idag behöver många av lägenheterna renoveras. Tyvärr har vi sett att bostadsvärdar i samband med renoveringen chockhöjer hyrorna. För Stenas hyresgäster på Pennygången i Högsbohöjd väntar nu hyreshöjningar på upp till 60%. Som hyresgäster ska vi inte behöva välja mellan att bo kvar med samma hyra som tidigare samtidigt som våra hem förfaller, eller att flytta för att vi inte har råd med den nya hyran efter att lägenheterna renoverats. Vänsterpartiet vill ha ett statligt upprustningsstöd som skulle kunna renovera 60 000 lägenheter per år i Sverige utan kraftiga hyreshöjningar.

Vi kräver:

Starta ett kommunalt byggbolag i Göteborg
Samma skatt för hyresrätter som för villor och bostadsrätter
Statligt upprustningsstöd för renovering av miljonprogramslägenheterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s