Vänsterpartiet Biskopsgården vill pressa hyrorna med kommunalt byggbolag, rättvis skatt för hyresrätter och statligt stöd för att renovera miljonprogramslägenheter

Vänsterpartiet Biskopsgården har startat en kampanj för att pressa ner hyrorna i Göteborg och Biskopsgården. Här kommer du kunna läsa mer om våra kommande aktiviteter. I menyn längst upp till höger kan du läsa mer om vad vi vill.

Vi behöver alla en bostad och ett bostadsområde där vi kan känna trygghet och umgås med familj, grannar, släkt och vänner. Det blir kanske särskilt påtagligt under oroliga tider som de som präglar vår stadsdel idag, efter skottlossningar och tragiska dödsfall. Vi behöver alla ett riktigt hem för kunna varva ner efter jobb, studier, vardagssysslor och fritidsaktiviteter. Vi behöver också kunna vara med och påverka det som finns runt omkring oss. Därför behövs hyreslägenheter i hela Göteborg, med bra standard och utrymme, som vi med vanliga inkomster har råd att betala.

I Göteborg har vi en bostadsbrist som påverkar de flesta av oss. Trångboddheten i förortsområden som Biskopsgården är stor. Många yngre tvingas bo hemma hos sina föräldrar långt upp i vuxen ålder. Många med låg inkomst hittar ingen egen lägenhet utan kastas runt mellan olika tillfälliga lösningar: att bo i andrahand, bo hos vänner eller bo på svartkontrakt. Detta påverkar förstås även de av oss som redan har en fast bostad. Vi tvingas sänka våra krav gällande underhåll av lägenheterna och vilka hyresnivåer vi accepterar. Vi har ju inga alternativ.

I Göteborg har de privata bostadsbolagen ökat sina vinster. 2010 gjorde de fem största bolagen vinster på över fem miljarder. Hyresgästerna har inte fått ta del av den här vinstfesten utan istället tvingats vänja sig vid dåligt underhåll och små möjligheter att påverka sitt boende.

Vi vill starta ett kommunalt byggbolag. Genom att kommunen går före och bygger billiga hyresrätter tvingar detta de privata värdarna att anpassa sig till en mer rimlig hyresnivå. Om vi ser till att lägenheterna fortsätter att vara gemensamt ägda kan vi också pressa ner hyrorna.

Som hyresgäster ska vi inte behöva välja mellan att bo kvar med samma hyra som tidigare samtidigt som våra hem förfaller, eller att flytta för att vi inte har råd med den nya hyran efter att lägenheterna renoverats. Vänsterpartiet vill ha ett statligt upprustningsstöd som skulle kunna renovera 60 000 lägenheter per år i Sverige utan kraftiga hyreshöjningar.

Den borgerliga alliansregeringen har sänkt skatterna för villor och bostadsrätter och gett de rikaste villa- och bostadsägarna ytterligare skattesänkningar och förmåner. Hyresrätter beskattas däremot mycket högre, vilket pressar upp hyrorna. Vänsterpartiet vill att samma skattevillkor ska gälla för alla boendeformer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s